Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Beyond Dress Codes

Κατάλογος που εκδόθηκε επ’ ευκαιρία της θεματικής έκθεσης Beyond Dress Codes – Σύγχρονοι Έλληνες Σχεδιαστές Διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά που διοργάνωσε η Ελληνοαμερικανική Ένωση το 2010.

Περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες δημιουργιών σύγχρονων σχεδιαστών μόδας καθώς και σχεδίων παραδοσιακών ενδυμασιών του Γήση Παπαγεωργίου.
 

Η ενδυμασία είναι ένα παιχνίδι απόκρυψης – αποκάλυψης, λειτουργώντας διαχρονικά ως ένας πολυσήμαντος επικοινωνιακός κώδικας.

Το ρούχο καλύπτει το σώμα, ενώ ταυτόχρονα μαρτυρά απροκάλυπτα φανερά ή και απόκρυφα στοιχεία της ταυτότητάς μας, των πολιτισμικών μας καταβολών και της εξέλιξής μας. Σχεδιάζοντας ένα ένδυμα, οι δημιουργοί γεφυρώνουν την Παράδοση με την οπτική της σύγχρονης εποχής και προτείνουν τάσεις καλλωπισμού οι οποίες ενεργά συνδιαμορφώνουν το αισθητικό μας κριτήριο και την καθημερινή εξωτερική μας εικόνα.

O κατάλογος αποτελεί μια συνολική παρουσίαση των εκθεμάτων του αφιερώματος Beyond Dress Codes – Σύγχρονοι Έλληνες Σχεδιαστές Διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά, που διοργανώθηκε το 2010 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση σε επιμέλεια της ιστορικού μόδας Lydia Kamitsis. Περιλαμβάνει έγχρωμα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων του καλλιτέχνη Γήση Παπαγεωργίου, καθώς και φωτογραφίες από δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, οι οποίες αντλούν την έμπνευσή τους από την ελληνική παράδοση και αναδεικνύουν τις μέχρι σήμερα επιρροές της στην καλλιτεχνική παραγωγή. Αυτή η απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη μόδα αποδεικνύει την αξία της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς όχι απλώς ως ανεκτίμητο ιστορικό τεκμήριο, αλλά και ως πρωτογενής πηγή δημιουργικής έμπνευσης και ζωντανού ενδιαφέροντος διαχρονικά.

Κείμενα

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος
Ήρα Παπαδοπούλου
Lydia Kamitsis

Ο Γήσης Παπαγεωργίου είναι απόστρατος Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού απ' όπου παραιτήθηκε το 1981. Από τότε και για περίπου 12 χρόνια συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996, έχοντας ήδη συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και αποτυπώνοντας σχεδιαστικά τους περίπου 130 πέτρινους φάρους προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος Οι Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι. Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και σχεδιαστική αποτύπωση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα Στολές του Πολεμικού Ναυτικού. Η ενασχόλησή του με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και διατηρήθηκε σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο για περίπου μία δεκαετία. Η γνωριμία του με τον λαογράφο και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου οδήγησε αυτή την δραστηριότητα στην έρευνα και καταγραφή της Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς με τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τεκμηριωμένων σχεδίων, αντικείμενο που αποτελεί και την αποκλειστική του απασχόληση από το 2000.

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή