Πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια από τη συλλογή του Μιχαήλ Σκούλλου, δημιουργούν μια δημόσια μαρτυρία για μια πόλη που ανασυστήνεται μέσα από τις σπάνιες εικόνες της, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη
Μέσα από την επιμελή συλλογή και επιμονή του συλλέκτη και εστιάζοντας στην Αθήνα από την περίοδο που έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η έκθεση μάς προσκαλεί να περιηγηθούμε στα τοπία, τους ανθρώπους και τους ρυθμούς της πόλης, όπως αποτυπώθηκαν στον καμβά σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και σε ενθυμήματα. Έτσι αναδεικνύεται όχι μόνο η εξέλιξη της πόλης, αλλά και μια προσωπική αφήγηση που ακολουθεί τα ίχνη μιας άλλης Αθήνας – αυτής που χάθηκε, αλλά που επιμένει να επιβιώνει στη μνήμη και στην τέχνη.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Με την έκθεση Αθηνά και Αθήνα, 1834…, δίδεται η ευκαιρία στο κοινό να μάθει πώς μία συλλογή αφηγείται την ιστορία μίας πόλης και να γνωρίσει την ιδιαίτερη οπτική ενός συλλέκτη μέσα από έργα που φυλάσσονται μακριά από το δημόσιο μάτι. Τα έργα της έκθεσης είναι εξαιρετικά σπάνια και τα περισσότερα αδημοσίευτα. Ο κύριος Σκούλλος διαθέτει πολλές εκτεταμένες συλλογές, μεταξύ αυτών ιστορίας της γραφής, αφρικανικής τέχνης, ιστορίας του καπνού, νομισμάτων, κεραμικών, χαρτών και γραμματοσήμων».
Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα.