Σειρά εκδηλώσεων και προβολών για την ενίσχυση των φωνών και της ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
10 Ιουνίου
Προβολή ταινίας μικρού μήκους “Transistence” (2023), 19:00- 19:30
Στις 10 Ιουλίου 2023, η Άνα, μια τρανς γυναίκα, μετανάστρια από την Κούβα, δολοφονείται άγρια μέσα στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας. Ένα τρανσφοβικό έγκλημα μίσους σε μία χώρα που παρέχει ελάχιστα δικαιώματα στα τρανς πρόσωπα. Την ίδια χρονιά, η Ισπανία ψηφίζει το πιο προοδευτικό πλαίσιο νόμου για τα τρανς δικαιώματα στην Ευρώπη. Πώς ο νόμος επηρεάζει τις ζωές των μελών της κοινότητας αυτής;
Οι δημοσιογράφοι της Popaganda, Αναστασία Βαϊτσοπούλου και Ιωάννης Τσιούλης ξεκινούν από την Αθήνα και ταξιδεύουν μέχρι τη Μαδρίτη για να ερευνήσουν τα τρανς βιώματα. Στις 4 Οκτωβρίου 2023, το cross border ντοκιμαντέρ έκανε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία, για μια από τις πιο αορατοποιημένες κοινότητες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».
Προβολή ντοκυμαντέρ “Lesvia” (2024) της Τζέλης Χατζηδημητρίου, 20:00- 21:30
Τη δεκαετία του ‘70, λεσβίες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου. Ενώ οι εντάσεις με τους κατοίκους αυξάνονται, η σκηνοθέτρια Τζέλη Χατζηδημητρίου αφηγείται μια ιστορία 40+ χρόνων γύρω από την αγάπη, την κοινότητα, τις συγκρούσεις, αλλά και τι σημαίνει να νιώθει κανείς αποδεκτός. Με την ομώνυμη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της παραδίδει μια πολύτιμη καταγραφή της πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 70 έως σήμερα, διασώζοντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομμάτι της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ημερολόγια, φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις των ανθρώπων που καθόρισαν την ανθρωπογεωγραφία και το πνεύμα της περιοχής μέσα στα χρόνια, ξετυλίγεται η συναρπαστική ιστορία ενός τόπου αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, που αξίωσε συμπερίληψη και ίση μεταχείριση, ακόμα κι όταν αυτά δεν ήταν καθόλου αυτονόητα.
12 Ιουνίου
Πάνελ συζήτησης "Ο ρόλος της επιτέλεσης φύλου στη διαμόρφωση της λεσβιακής ταυτότητας", 18:00
Ο τρόπος που επιτελούμε το φύλο μας αποτελεί έναν συνεχόμενο διάλογο μεταξύ ημών και του κόσμου· η αντίληψη του φύλου μας διαμορφώνεται από το πώς μας αντιμετωπίζουν κοινωνικά και η κοινωνική μας πρόσληψη αντίστοιχα διαμορφώνεται από το πώς επιτελούμε το φύλο μας. Η σχέση αυτή δεν είναι απαραίτητα άμεση, ξεκάθαρη, συνειδητή ή προβλέψιμη, όμως είναι πλήρως διαμορφωτική για την ταυτότητα, την επιθυμία και την κοινωνική μας συμπεριφορά. Σε αυτό το πάνελ συζήτησης θα εξεταστούν πέρα από την επιφάνεια, με τρόπο βιωματικό πλην πολιτικό, οι πρώτες ύλες που σμιλεύουν τη λεσβιακή ταυτότητα.
Συντονισμός συζήτησης: Εύα Ξευγένη (she/her), αρχισυντάκτρια της Womanlandia
Συμμετέχουν: Σαββούλα Οικονόμου (she/her), κωμικός, μέλος της ομάδας Queer Space Athens
Lee (she/her), μέλος της συντονιστικής ομάδας Queer Space Athens, Άντα Πανά, επιχειρηματίας
Υβριδική performance/ παρουσίαση του βιβλίου “Μπαμπά θέλω να ντρέπεσαι για μένα”, Sam Albatros, 20:00- 21:00
Με κεντρικό άξονα τα βιώματα και τις πολλαπλές ιδιότητες του performer/συγγραφέα, η performance θα εστιάσει στο queer shame. Η εναλλαγή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας στην performance, επιχειρεί να καταδείξει την πολλαπλότητα των ταυτοτήτων που χαρακτηρίζουν queer (και μη) άτομα. Τα ίδια τραυματικά βιώματα μπορεί να μετουσιώνονται σε κωμωδία και σε τραγωδία, κι ωστόσο ως τραγικά είναι που εκτιμώνται περισσότερο. Αντίστοιχα, queer άτομα χαίρουν διαφορετικής αποδοχής ανάλογα με την ταυτότητα που προβάλουν.
To Sam Albatros είναι ψευδώνυμο προσώπου ελληνικής καταγωγής, γνωστό στην queer καλλιτεχνική σκηνή για το συγγραφικό του έργο, καθώς και τις μεταφράσεις του σε έργα ποίησης. Φοράει μάσκες και δεν έχει δείξει ποτέ το πρόσωπό του δημόσια. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχιακή Ελλάδα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στη Γνωσιακή Νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Faulty Boy (Ελαττωματικό Αγόρι) και οι σκηνικές διασκευές του, οι οποίες επικεντρώνονται σε ένα παιδί που δεν συμμορφώνεται με το φύλο, έχει προσελκύσει την προσοχή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Ως καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει παραστάσεις video-art σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο και Βερολίνο και είναι λέκτορας ψυχολογίας και νευροεπιστήμης σε Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο.