Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Alter Ego

Έκθεση

-
Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Οι πολλαπλές γυναικείες μορφές της Σμαράγδας Παπούλια ανοίγουν έναν επίκαιρο διάλογο πάνω στο ταυτοτικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την εικαστική έκθεση Alter Ego σε επιμέλεια τoυ ιστορικού τέχνης Θοδωρή Κουτσογιάννη.

Ολόσωμα πορτραίτα, κυρίως γυναικεία, προβάλλουν εμφατικά στο κέντρο του πίνακα. Πολλαπλές μορφές σε διακοσμητικό φόντο, καθηλωτικό βλέμμα, άλλοτε θυμωμένο, άλλοτε διερευνητικό ή μελαγχολικό, συχνά ερωτικό, μοιάζουν να απορούν για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο. Συνοδευόμενα από ποίηση της καλλιτέχνιδος, τα έργα της αποκαλύπτουν τον «άλλο» της εαυτό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης: «Αυτό το βαθιά ανθρωποκεντρικό σύνολο έργων της αντιπροσωπεύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσωπική της αναζήτηση, για το ουσιαστικό περιεχόμενο του ανθρώπινου βίου, και ταυτοχρόνως οπτικοποιεί την ανησυχία κάθε συνειδητοποιημένης προσωπικότητας της εποχής μας και του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας, που αγωνιά να επαναπροσδιοριστεί στο τρέχον, ευμετάβλητο πλαίσιο αναφοράς. Κατά τούτο, τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα πορτραίτα της, αποτελούν καθαρό παράγωγο της εποχής μας, της κρίσης ταυτότητας, της έμφυλης συζήτησης, του φεμινισμού και της συμπερίληψης».

Η Σμαράγδα Παπούλια-Βασιλακούδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τους Θ. Πάντο και Σ. Κουκουλωμάτη (1981 - 1984). Το 1984 εισήχθη πρώτη με Κρατική Υποτροφία στην A.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας, όπου σπούδασε ζωγραφική με τους Π. Τέτση και Γ. Βαλαβανίδη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Aποφοίτησε με άριστα. Το 1980 γίνεται μέλος του Κέντρου Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας "Συν". Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.). Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην τράπεζα Εurobank, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Από το 1984 μέχρι σήμερα τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σαν ωραίες γυναίκες τούτες οι μέρες του καλοκαιριού

Περισσότερες Εκθέσεις

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή