Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Η Άλκη και η Λενούλα, η Έλλη, η Μόλι και οι αυγουλούδες

Εργαστήριο

Γκαλερί Κέννεντυ

Ένα ξεχωριστό workshop για ενήλικες με τίτλο «Η Άλκη και η Λενούλα, η Έλλη, η Μόλι και οι αυγουλούδες: κόβοντας και ράβοντας την Αντίσταση στην κουζίνα της οδού Λευκωσίας». To εργαστήριο πραγματοποιούν η Ίρις Κρητικού και η Μαίρη Νταγιαντά στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης «Ένα Παραμύθι για την Άλκη».

Η Άλκη, η Λενούλα, η Έλλη, η Μόλι και οι αυγουλούδες, μια γυναικεία συντροφιά στην κουζίνα της οδού Λευκωσίας, πλέκει, ράβει, μεταποιεί και κάνει Αντίσταση. Με αφετηρία την εκ των έσω περιγραφή ενός δυναμικού γυναικείου κόσμου, όπως αυτός περιγράφεται στο αυτοβιογραφικό Μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, της Άλκης Ζέη, σχεδιάστηκε ένα βιωματικό εργαστήριο ανάγνωσης, που θα κλείσει συμβολικά με την επιτόπια απόπειρα μεταποίησης μικρών εξαρτημάτων ενδυμασίας. Μετά από σύντομη περιήγηση στην έκθεση "Ένα παραμύθι για την Άλκη", οι συμμετέχοντες σε κύκλια συνομιλία μοιράζονται την εμπειρία της ατμόσφαιρας της αυτοβιογραφίας της Άλκης Ζέη. Στη συνέχεια, θα μεταγράψουν τις προφορικές καταγραφές του εργαστηρίου με τη χρήση βελόνας και κλωστής καταθέτοντας τη δική τους αντίληψη του γυναικείου συλλογικού.  
 

Όπως σημειώνει η Ίρις Κρητικού, "Το εργαστήριο αφιερώνεται στην κρυφή γοητεία και τα μυθικά στέκια μιας μετέωρης αρχιτεκτονικά πόλης που σημαδεύτηκε από τις χαρισματικές παρέες που την κατοίκησαν. Μιας συντροφιάς ανθρώπων που πορεύτηκαν εφευρίσκοντας τρόπους ύπαρξης και χαράς εν μέσω φόβου και σκότους. Ράβοντας ομορφιά με κουρέλια. Ακολουθώντας την Άλκη στο μολύβι φάμπερ, παρακολουθήσαμε το αναβλύζον εφηβικό ταλέντο της να γεννιέται στο μικρό τραπέζι μιας αθηναϊκής κουζίνας, συνειδητοποιήσαμε το θερμό πιστεύω της στη ζωή, το ταλέντο της στη φιλία ανοίγοντας την οξυδερκή αγκαλιά της διάπλατα στις επόμενες γενιές. Το εργαστήριο αφιερώνεται στο αντιστασιακό γυναικείο σθένος της ίδιας και των νεαρών κοριτσιών που έζησαν ή που χάθηκαν και στη δική τους αγάπη για ζωή".  

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η προκράτηση.

Ελάτε με τα παλιά σας ρετάλια υφάσματος, βελόνα και κλωστές!

 

Πίσω στην αρχή