Η ελληνική παράδοση συναντά την σύγχρονη μόδα σε μια θεματική έκθεση με διεθνή απήχηση!
H έκθεση BEYOND DRESS CODES: Σύγχρονοι Σχεδιαστές διαλέγονται με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά, σε επιμέλεια της ιστορικού μόδας Lydia Kamitsis, επιχειρεί να αναδείξει τη διαρκή σχέση επιρροής, αλλά και τον διάλογο ανάμεσα στην ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία και τις σύγχρονες τάσεις της μόδας.
Στην BEYOND DRESS CODES, επιλεγμένα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών του Γήση Παπαγεωργίου, από τα περίπου 1500 που περιλαμβάνει η συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζονται δίπλα σε σύγχρονες δημιουργίες γνωστών σχεδιαστών μόδας σε μια απόπειρα «συνομιλίας» της τοπικής ενδυματολογικής παράδοσης με την σύγχρονη οπτική στο ρούχο.
Διαχρονικά, το ένδυμα λειτουργεί ως επικοινωνιακός κώδικας: μέσα από αυτό μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες σχετικές με την ιστορία, τα ήθη και έθιμα ενός λαού, την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ενός τόπου, το φύλο, την ηλικία, την κοινωνική θέση. Ως ένα είδος «οπτικής βιβλιοθήκης», οι ελληνικές φορεσιές προσφέρουν το έναυσμα σε σύγχρονους δημιουργούς να εμπνευσθούν από την παράδοση και να αναδείξουν τις μέχρι σήμερα επιρροές της. Στην έκθεση, η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά αναδεικνύεται όχι ως πεπερασμένο μουσειακό είδος, αλλά ως πηγή διαρκούς έμπνευσης και δημιουργίας.
Μετά την επιτυχία της BEYOND DRESS CODES στην Αθήνα,
η έκθεση ανανεώνεται με νέα σχέδια και νέες δημιουργίες και ταξιδεύει στο εσωτερικό και διεθνώς. Πρώτη στάση η Θεσσαλονίκη και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Δεκέμβριος 2011). Ακολουθεί η Κύπρος και η συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου και τον Σύνδεσμο Σχεδιαστών Μόδας Κύπρου (Σεπτέμβριος 2012). Κατόπιν, το κυπριακό σκέλος της έκθεσης ταξιδεύει στο Παρίσι: 40 πρωτότυπα σχέδια κυπριακών παραδοσιακών φορεσιών και δημιουργίες 17 σύγχρονων Κυπρίων σχεδιαστών μόδας, οι οποίοι αντλούν την έμπνευσή τους από την κυπριακή παραδοσιακή ενδυμασία και την κυπριακή λαϊκή τέχνη, παρουσιάζονται στα κεντρικά κτήρια της UNESCO (Μάιος 2013).
Έτσι, μια ιδέα που ξεκίνησε για να αναδείξει το πολυσήμαντο έργο του Γήση Παπαγεωργίου με αφορμή την συλλεκτική έκδοση από την Ελληνοαμερικανική Ένωση για την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά, καταφέρνει να ξανακερδίσει το ενδιαφέρον για ένα, παρεξηγημένο από πολλούς, κομμάτι της παράδοσής μας.