Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές - Ήπειρος

Κυκλοφορεί ο τέταρτος τόμος της συλλεκτικής έκδοσης για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές με σχέδια του Γήση Παπαγεωργίου.

Ένα ταξίδι στην ελληνική παράδοση και κληρονομιά με 80 ενδυμασίες και κεφαλόδεσμους από την Ήπειρο.

Σε κάθε εποχή, το ρούχο αποτελεί τεκμήριο της προσωπικής έκφρασης και της κοινωνικής κατάστασης του ατόμου που το φορά. Τα ρούχα αφηγούνται την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων τους, αντανακλώντας τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν την ταυτότητά τους και αποκαλύπτοντας σημαντικά  στοιχεία για την καθημερινή ζωή και την ευρύτερη δραστηριότητά τους.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Γήση Παπαγεωργίου, έχει επιδοθεί για πάνω από δύο δεκαετίες σε ευρύτατη έρευνα, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή της ποικιλομορφίας και της εξέλιξης στις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες από τον 19ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Καρποί της έρευνας αυτής είναι τα περισσότερα από 1500 σχέδια ενδυμασιών και κεφαλόδεσμων, που καλύπτουν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, τον Πόντο και την Κύπρο. Τα σχέδια αυτά δίνουν μια πρώτη εικόνα για την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα του ελληνικού λαού, παρέχοντας άφθονο πρωτογενές υλικό ως πηγή έμπνευσης για νέες ενδυματολογικές δημιουργίες και περαιτέρω ανάπτυξης της λαογραφικής έρευνας. Αποτελούν, δε, άριστο υλικό για αφηγήσεις. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε δεκαέξι δίγλωσσους τόμους.

Ο τέταρτος τόμος της σειράς είναι αφιερωμένος στην  Ήπειρο και εκδίδεται υπό την Αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Συγγραφείς

Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη
Γήσης Παπαγεωργίου

Ο Γήσης Παπαγεωργίου είναι απόστρατος Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού απ' όπου παραιτήθηκε το 1981. Από τότε και για περίπου 12 χρόνια συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1996, έχοντας ήδη συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου και αποτυπώνοντας σχεδιαστικά τους περίπου 130 πέτρινους φάρους προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος Οι Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι. Παράλληλα ολοκλήρωσε την έρευνα και σχεδιαστική αποτύπωση των στολών του Πολεμικού Ναυτικού από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα και το 1998 κυκλοφόρησε το λεύκωμα Στολές του Πολεμικού Ναυτικού. Η ενασχόλησή του με την Ελληνική Παραδοσιακή Φορεσιά ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια και διατηρήθηκε σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο για περίπου μία δεκαετία. Η γνωριμία του με τον λαογράφο και συλλέκτη Ανδρέα Παπαγεωργίου οδήγησε αυτή την δραστηριότητα στην έρευνα και καταγραφή της Ελληνικής Παραδοσιακής Φορεσιάς με τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τεκμηριωμένων σχεδίων, αντικείμενο που αποτελεί και την αποκλειστική του απασχόληση από το 2000.

 

Δείτε επίσης

Πίσω στην αρχή