Το πρόγραμμα περιήγησής σας δεν υποστηρίζεται πλέον. Κατεβάστε το προτιμώμενο σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησής σας και μείνετε ασφαλείς!

ΣΚΙΕΣ

Έκθεση

-
Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Eικαστικό αφιέρωμα στον John Cassavetes στο πλαίσιο του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση ΣΚΙΕΣ σε επιμέλεια του μεγάλου ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη, ως φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής.

Τέσσερις νέοι εικαστικοί, ο Αλέκος Βέργης, η Κατερίνα Χριστοπούλου, ο Βασίλης Παφίλης και η Βιργινία Αξιώτη, φωτίζουν με τα έργα τους έναν κόσμο σκιών, τον φιλμικό κόσμο του John Cassavetes. Η ταινία του «Σκιές» (1959) γίνεται αντικείμενο και πεδίο συνάντησης της ζωγραφικής με τον κινηματογράφο. Γεννιέται ένας γόνιμος διάλογος της κινηματογραφικής μαυρόασπρης ατμόσφαιρας του τέλους του 1950 με την ζωντανή, πολύχρωμη εικαστική γλώσσας μίας νέας εποχής, της σημερινής. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης: «Ο Cassavetes, ο ριζοσπάστης, πρωτοπόρος σκηνοθέτης με τη λιτή, αυτοσχεδιαστική, ανθρωποκεντρική φιλμική φόρμα δίνει με την ταινία του την πρώτη ύλη και τις αφορμές για να μετασχηματιστούν οι «Σκιές» του, σε μία ζωγραφική πανδαισία χρωμάτων, μορφών, τεχνικών και ξεχωριστών υλικών».

Στο πλαίσιο της έκθεσης και λίγο πριν την λήξη της, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:00, θα προβληθεί στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης η ταινία του John Cassavetes «Σκιές» με ελεύθερη είσοδο.

Αλέξανδρος Βέργης

Βασίλης Παφίλης

Βιργινία Αξιώτη

Κατερίνα Χριστοπούλου

Δείτε Επίσης

Πίσω στην αρχή