Η Ελλάδα μέσα και πίσω από τον φακό της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό από την ιδιωτική συλλογή του ομογενούς Gregory Pappas και τις συλλογές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Film Archive and the Margaret Herrick Library) αναδεικνύεται η συμβολή Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών στην παραγωγή ταινιών στην Αμερική. Είναι η πρώτη φορά που η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ο οργανισμός που απονέμει τα βραβεία Oscar®, συνεργάζεται με ελληνικό φορέα και παρουσιάζει τμήμα των αρχείων της στην χώρα μας. Η έκθεση πλαισιώνεται από κείμενα του Taso G. Lagos, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Washington, Henry M. Jackson School of International Studies, και του Ilias Chrisochoidis, επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συγγραφέα.
Από τις πρώτες μέρες του Hollywood ως ψυχαγωγικού επίκεντρου του κόσμου, οι Έλληνες έπαιξαν συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξή του. Ο Alexander Pantages, Έλληνας μετανάστης, έχτισε ένα εκτεταμένο δίκτυο 84 κινηματογράφων στις ΗΠΑ και τον Καναδά στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 που σηματοδότησε την έναρξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, ένας άλλος Έλληνας μετανάστης, ο Σπύρος Σκούρας που έφτασε στην Αμερική πάμπτωχος το 1910, άλλαξε για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου. Ως Πρόεδρος της 20th Century Fox επέβλεψε την παραγωγή μερικών από τα μεγαλύτερα κλασικά έργα του Hollywood και εισήγαγε την τεχνολογία του Cinemascope.
Δεκάδες ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου, Έλληνες ή Ελληνοαμερικανοί ξεχώρισαν επίσης στο Hollywood από τα πρώτα χρόνια και μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων που κέρδισαν τα πολυπόθητα Όσκαρ για το ταλέντο και την τέχνη τους. Φυσικά, η Ελλάδα -τα τοπία, η ιστορία και η μυθολογία- αξιοποιήθηκε επίσης ως μούσα για το Hollywood με αμέτρητες ταινίες που γυρίστηκαν στην χώρα ή εμπνεύστηκαν από αυτή.